Kryddig saffrans- och chokladkaka

Serverar: 12 portioner

Saffran, kanel, kardemumma och mörk choklad är mycket gott tillsammans. En supergod saffranskaka även för den som inte är så jätteförtjust i saffran.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • ½ g saffran + 1 sockerbit
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 150 g mörk choklad
  • 1 ½ dl mjölk
  • Garnering
  • 150 g mörk choklad
  • 25 g vit choklad
  • Servering
  • Vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Rör smör och socker mjukt i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget. Stöt saffranet tillsammans med sockerbit i en mortel. Blanda saffran, mjöl, bakpulver, kanel och kardemumma i en skål. Hacka chokladen grovt. Tillsätt mjölblandningen, chokladen och mjölken i äggsmeten.
    3. Bred ut smeten i en smord och bröad rund sockerkaksform, ca 21 cm i diameter. Grädda kakan långt ner i ugnen i 50-60 minuter. Låt kakan svalna något. Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och låt den kallna.
    4. Smält den mörka chokladen över vattenbad och bred den ovanpå kakan och hyvla över den vita chokladen.
    5. Servera kakan med vispad grädde.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11
    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (1)

    evaullabritt 9 december 2011

    Riktigt god. Tack för receptet.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben