Min dotters älsklingsrätt när hon kommer hem på besök.
Rätten kallades för "Kryddkyckling" när jag fann den i en liten broschyr på 1970-talet.
Ingredienser
1 kyckling på ca 1 kg
1 msk smält smör
1 msk kinesisk soja
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
2 tsk rosmarin
2 dl vispgrädde (eller "lättare" grädde)
Instruktioner
Låt lergrytan ligga i vatten ca 10 min.
Blanda smör, soja, salt, peppar och rosmarin.
Pensla kycklingen ut- och invändigt med blandningen.
Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på locket. Ställ in grytan i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader.
Häll på grädden efter 40 min. och stek ytterligare ca 20 min.
Mmm, gott med potatis eller ris och grönsaker till.
Tjoho..så glad blev jag att jag hittade receptet jag letat efter. Samma broschyr har jag haft sen urminnes tider men inte lagat på länge, borttappat dock i senaste flytten. Kom ihåg det som mycket gott...en riktig favorit.
jennienil20 september 2010
Det här är min nya favoritkyckling! Superlätt och gud så gott...
Klums13 november 2010
Min sambo som tycker att kyckling är torrt och smaklöst blev helt lyrisk. Jag kan inte annat än hålla med, fantastiskt gott! Blir en återkommande rätt hemma hos oss. Funkar även perfekt i matlådan till jobbet.
Birgittahelga30 januari 2011
Fantastiskt gott! Finns det något enklare än att laga i en lergryta?
EKC61506 mars 2011
Det här var ett bra recept väldigt enkelt och väldigt gott.
Att det inte alls heller är en dyr maträtt är ju bara en väldigt trevlig bonus.
Tack för receptet Mvh Jocke
michellebencic24 november 2013
Kan sälla mig till skaran som lovsjunger rätten och berätta att även min lillasyster har detta recept som favorit numera. Närhelst hon kommer till hemstaden så vill hon alltid att jag ska laga denna rätten med ris till. Jag brukar dock göra på kycklingfiléer och ibland lyxar jag till det med hela rosmarinkvistar, särskilt efter besök i medelhavsländer då sådant knycks med. Så vaaaansinnigt gott! Brukar även slänga i lite morot och lök i lergrytan. Med risk för att lergrytan blir lite väl full ibland...
Väldigt smarrig gryta och lätt att göra.
Tjoho..så glad blev jag att jag hittade receptet jag letat efter. Samma broschyr har jag haft sen urminnes tider men inte lagat på länge, borttappat dock i senaste flytten. Kom ihåg det som mycket gott...en riktig favorit.
Det här är min nya favoritkyckling! Superlätt och gud så gott...
Min sambo som tycker att kyckling är torrt och smaklöst blev helt lyrisk. Jag kan inte annat än hålla med, fantastiskt gott! Blir en återkommande rätt hemma hos oss. Funkar även perfekt i matlådan till jobbet.
Fantastiskt gott! Finns det något enklare än att laga i en lergryta?
Det här var ett bra recept väldigt enkelt och väldigt gott. Att det inte alls heller är en dyr maträtt är ju bara en väldigt trevlig bonus. Tack för receptet Mvh Jocke
Kan sälla mig till skaran som lovsjunger rätten och berätta att även min lillasyster har detta recept som favorit numera. Närhelst hon kommer till hemstaden så vill hon alltid att jag ska laga denna rätten med ris till. Jag brukar dock göra på kycklingfiléer och ibland lyxar jag till det med hela rosmarinkvistar, särskilt efter besök i medelhavsländer då sådant knycks med. Så vaaaansinnigt gott! Brukar även slänga i lite morot och lök i lergrytan. Med risk för att lergrytan blir lite väl full ibland...