Kycklingfilé med mandel och tequilasås
Pollo con almendras y salsa de mezcal.
Så heter orginalreceptet, mezcal går inte att få tag på här i Sverige, så jag tog tequila istället, bara en riktig kännare kan skilja på smaken. Mezcal kallas även för fattigmanstequila. Hoppas det skall smaka
Ingredienser
½ dl tequila
4 kycklingfiléer
100 g mandelspån
1 purjolök i skivor
4 msk smör
5 msk creme fraiche
1 msk kycklingfond
10-15 salladslökar
1 msk mjöl
1½ dl mjölk
1 dl hackad persilja
Peppar
Salt
Instruktioner
- Ugn:190º
- Pensla kycklingfiléerna med tequila, salta och peppra dem, lägg dem i en smord ugnsfast form, sätt in formen i ugnen, pensla filéerna ett par gånger med saltat vatten, låt dem ugnstekas i ca 25-30 min eller tills de är färdiga, ta ut dem och lägg på den hackade persiljan.
- Smält 2 msk smör i en stekpanna och rosta mandelspån vackert gyllenfärgade, lägg åt sidan.
- Gör ren salladslök, skär den i mindre bitar, Smält resten av smöret på svag värme i en stekpanna, lägg i purjolök och salladslök, strö mjölet över löken, rör om, när det börjar bli gyllenfärgad, häller man i kycklingfonden och mjölken, låt det koka upp, häll på tequila och creme fraiche, låt sjuda högst 2 min.
- Servering: Häll tequilasåsen över kycklingfiléerna och strö över med den rostade mandelspåna, serveras med en smörslungad pasta till, en god sallad med tomater, blir pricken över i.
- Kuriosa: Mezcalflaskan brukar innehålla en liten mask, det var för att se om spriten var stark nog, annars upplöstes masken.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jättegott