Gryträtter är överhuvudtaget praktisk och god mat och passar lika bra till vardags som till fest. Här är ett litet gammaldags recept på en kycklinggryta som är fin i smak, dryg och billig. I sista minuten häller man över en väl smaksatt gräddfilssås.
Ingredienser
1 färsk kyckling, ca 1 1/4 kg
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm timjan
2 dl buljong
2 morötter
4 tomater
2 dl gräddfil eller crème fraîche
Instruktioner
- Skölj, torka av och stycka kycklingen. Bryn kycklingbitarna i matfett i en stekpanna. Krydda och lägg över dem i en gryta. Späd med buljongen och låt det hela koka upp. Efterstek under lock på svag värme ca 10 minuter.
- Skölj och skala morötterna och skär dem i skivor. Dela tomaterna i bitar. Tillsätt morötter och tomater till kycklinggrytan. Låt det hela eftersteka på svag värme under lock ytterligare ca 20 minuter eller tills kycklingen är lagom genomstekt.
- Sila upp stekskyn i en liten kastrull och hetta upp den. Tillsätt gräddfil eller crème fraîche och låt det bli genomvarmt - det får inte koka (så var det på den tiden när jag prenumererade på den här kortserien, numera är ju fraîchen kokbar!).
- Häll såsen över kycklingen och servera med potatis eller kokt ris och en sallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)