Kycklinglasagne

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Varför alltid göra en vanlig lasagne med köttfärs när det finns så mycket annat att variera med. Tips! Tänk på att färska lasagneplattor suger upp mindre sås än torra lasagneplattor. Gör du lasagne på färska lasagneplattor bör såsen redas av lite extra.

Ingredienser

  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 300 g tärnad zucchini
  • 1 stor gul lök, tärnad
  • 2 krm oregano
  • 2 krm timjan
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 lit mjölk, mellan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart peppar
  • 1 paket lasagneplattor, ca 500 g
  • 700 g kyckling, fint tärnad
  • 1½ msk tacokrydda
  • 2 krm spiskummin
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 2 dl chilisås
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 10 msk maizena
  • En klick smör till att smörja formen
  • Instruktioner

    1. Vitsås/bechamel. Koka ihop mjölken och grädden. Spara ca 1-2 dl av mjölken till redningen. Salta och peppra lite. Red av till lagom tjock konsistens med mizena utrörd i den sparade mjölken . Ställ vitsåsen åt sidan.
    2. Stek kycklingen tillsammans med tacokrydda. Ställ kycklingen åt sidan.
    3. Kycklingsåsen. Fräs löken och zucchini tillsammans med timjan, oregano samt spiskummin i en kastrull. Lägg ner tomatkross, chilisås, vatten buljongtärningen samt vitlöken. Låt detta koka ihop en liten stund. Salta och peppra på slutet tills önskad smak. Häll ner kycklingen sist och rör om ordentligt. Ta 5 dl av vitsåsen och rör ned i kycklingsåsen.
    4. Dags att börja lägga lasagnen:
    5. Smöra formen. Lägg lite vitsås i botten. Lägg lasagneplattor så som om du skulle trava tegel, då håller den ihop bättre när den ska serveras. Fyll på ett lager med kycklingsås. Lägg på ytterligare ett lager lasagneplattor. Fyll på ett lager med kycklingsås.
    6. Upprepa detta tills du har gjort slut på fyllningen eller kommit till önskad höjd i formen.
    7. Toppa det översta lagret med lasagneplattor och hälls sedan på bechamel. Strö gärna över riven ost om så önskas.
    8. Baka av lasagnen i ca 40-45 minuter på 175 grader i ugnen. Lasagnen är färdig när du kan sticka igenom en kniv eller liknande genom hela lasagnen utan att det blir motstånd eller att plattorna fastnar. Och givetvis bör lasagnen ha fått en fin gratinerad yta också.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Nandersohn 5 april 2009

    Den vart väldigt god, bjöd några kompisar och den tog slut =) Jag drog ner på mjölken bara, kändes lite kraftigt med 2liter

    saxa 11 november 2012

    God lasange, vi använde inte heller så mycket mjölk.

    Relaterade Artiklar

    Lasagne
    En av de riktigt klassiska pastarätterna och en välkänd svensk favorit...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben