Kycklingpaj med chorizo och saffran

Serverar: 6 portioner

Tid: 3 timmar 20 minuter

Pajrecept kan jag aldrig få nog av.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl (byt ut 1 dl mot grahamsmjöl om du vill ha en lite grövre botten)
  • 2 krm salt
  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 1-2 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 200 g kycklingbröst
  • 150 g chorizo
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk grillad paprika i olivolja, 200 g
  • Olivolja
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 3 ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 g saffran
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymalen peppar
  • 1 dl svarta oliver
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen. Använd helst matberedare men låt maskinen gå så lite som möjligt, några sekunder räcker. Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa eller använd fingertopparna.
    2. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
    3. Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24–26 cm i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.
    4. Skär kycklingköttet i små bitar. Skiva korven, hacka lök och vitlök. Låt paprikan rinna av noga. Fräs kyckling, korv, lök och vitlök i olivolja i en stekpanna. Låt svalna. Blanda i paprika och persilja.
    5. Lägg kycklingröran i det förgräddade pajskalet och strö över osten.
    6. Vispa ihop ägg, kesella, mjölk, saffran, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och strö över oliverna.
    7. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben