Kycklingpaj med päronsallad

Serverar: 6-8 portioner

Med färdiggrillad kyckling blir det enkelt att slänga ihop den här smakrika pajen med blåmögelost. Serveras med en god päronsallad till.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör, kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 5 cm av en purjolök
  • ½ rödlök
  • Smör till stekning
  • ½ grillad kyckling
  • 150 g blåmögelost
  • 1 dl majskorn
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • ½ tsk salt
  • 1 dl riven ost
  • Päronsallad
  • 1 avokado
  • 1 päron
  • Salladsskott
  • 50 g pekannötter eller valnötter
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop det med mjölet till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Droppa i vattnet och arbeta degen till en smidig pajdeg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst 1 timme.
    2. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord och lägg i en pajform, ca 24 cm i diameter. Jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel. För ett frasigare resultat, förgrädda gärna pajskalet i 10 minuter i 200 grader. Har du ont om tid går det också bra att lägga i fyllningen och grädda direkt.
    3. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Skölj purjolöken, strimla både purjon och rödlöken och fräs lätt i smör utan att det får färg. Rensa kycklingen och skär köttet i bitar. Lägg lök och kyckling i pajskalet, smula över blåmögelost och strö över majskorn.
    5. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och salt. Häll äggstanningen över fyllningen och strö över den rivna osten. Grädda långt ner i ugnen i 30-35 minuter tills pajen fått fin färg.
    6. Päronsallad: Skär avokado och päron i klyftor. Blanda med salladsskott och strö över pekan- eller valnötter.
    7. Servera pajen varm, kall eller ljummen tillsammans med päronsalladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben