Kycklingsatay med jordnötssås

Serverar: 4 portioner

Gillar du inte kyckling går det lika bra att göra spetten på nöt- eller fläskkött.

Ingredienser

  • 600 g kycklinglårfiléer eller nöt- eller fläskkött
  • Marinad
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 citrongrässtjälk, stött och skivad
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk stötta korianderfrön
  • 1 sk stötta kumminfrön
  • 1 stark röd chili
  • 2 tsk thailändsk fisksås
  • Jordnötssås
  • 3 msk osaltade jordnötter, malda
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 2 tsk röd currypasta
  • 2 tsk thailändsk fisksås
  • 1 tsk råsocker
  • Några droppar limesaft
  • 2 bananer, i stavar
  • 2 tomater, klyftade
  • Instruktioner

    1. Blanda ingredienserna till marinaden i en påse. Lägg i kycklingåren och låt marinera i ett par timmar eller över natten. Ta sedan kycklinglåren ur påsen och ta bort citrongräsbitarna.
    2. Trä upp kycklinglåren på spett och grilla eller stek dem i 3-5 minuter på varje sida, beroende på hur tjocka låren är.
    3. Häll kokosmjölken i en liten kastrull med currypastan. Låt koka upp och rör med en slev tills currypastan lösts upp. Tillsätt jordnötterna och fisksåsen och låt koka på svag värme tills såsen tjocknar, vilket går fort.
    4. När såsen blivit tjock tar du av den från plattan, rör i socker, droppar ner limesaften och rör om. Smaka av om det behövs mer limesaft, häll sedan upp såsen i en liten skål. Såsen kan du använda till annat grillat kött eller som dipp till grönsaker.
    5. Lägg upp spetten på en tallrik tillsammans med bananerna och tomaterna, servera med jordnötssåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben