Lätta stjärnbakelser

Serverar: 12 portioner

Med kyld smördeg och stjärnformiga kakformar, en större och en mindre, går det blixtsnabbt att göra fina bakelser. Fyll med sylt och dekorera med grädde och bär.

Ingredienser

  • 1 rulle färdigkavlad, kyld smördeg, 250 g
  • Uppvispat ägg till pensling
  • Fyllning och garnering
  • Ca 1 dl hallonsylt
  • Ca 2 dl vispad grädde
  • Hallon
  • Vaniljsocker
  • Ev citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Tryck ut ca 12 stjärnor ur smördegen med ett stjärnformigt kakmått. Ta ut ytterligare 12 stjärnor med ett mindre stjärnmått.
    3. Samla ihop resterande deg och kavla ut igen om det behövs. Lägg ut de stora stjärnorna på en bakplåtspappersklädd plåt och lägg de mindre stjärnorna överst.
    4. Nagga väl och pensla med ägg.
    5. Grädda i mitten av ugnen 7-10 min eller tills de har fått fin färg och ser frasiga ut. Låt svalna.
    6. Skär av de små stjärnorna till lock (på så sätt bildas en liten urgröpning lagom till fyllningen).
    7. Lägg en klick sylt på varje och spritsa över grädde. Garnera med hallon och lägg på locken. Sikta över vaniljsocker, garnera ev med citronmeliss och servera genast.

    Liknande recept

    4
    1 h 45 min
    28
    2
    4.7
    1 h 10 min
    4
    9

    Kommentarer (1)

    piakul 30 mars 2013

    Kavlar du inte degen alls när du gör de stora stjärnorna? Kan de bakas dagen innan (lägger på grädden samma dag som de ska ätas)? Lägger du den lilla stjärnan ovanpå den stora redan när du bakar dem?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben