Lakritsglass med hallonmaränger och lakritssirap

Serverar: 4 portioner

Klassisk och god smakkombination med hallon och lakrits. Det blir spännande med de krispiga hallonmarängerna som gömmer en fyllig lakritsglass!

Ingredienser

  • 1 äggvita
  • 1 krm pressad citron
  • 2 msk socker
  • 4 msk florsocker
  • 1 msk hallonpuré (ca 25 g passerade hallon)
  • Lakritsglass, ca 5 dl
  • ½ gelatinblad
  • ½ vaniljstång
  • 1 msk lakritspulver eller lakritsgranulat
  • 2 ¼ dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • ½ dl socker
  • ½ dl mörkt muscovadosocker
  • Lakritssirap
  • 1 msk vatten
  • ½ msk lakritsgranulat
  • ¾ dl mörk sirap
  • 2-3 droppar saltlakritsarom eller anisdroppar
  • 5-7 droppar svart hushållsfärg
  • Garnering
  • Hallon
  • Krossade lakritskarameller
  • Instruktioner

    1. Maräng:
    2. Sätt ugnen på 150 grader.
    3. Vispa äggvita och citronsaft skummigt. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av sockret. Vispa in sockret i skummet. Tillsätt resten av sockret och öka hastigheten igen och vispa lite till. Sikta i florsockret och vänd ner det i marängen med hjälp av en slickepott. Tillsätt hallonpurén.
    4. Bred ut marängsmeten till en tunn platta på en plåt med bakplåtspapper, ca 25x25 cm. Grädda marängen mitt i ugnen i ca 2 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och grädda i 45-55 minuter. Passa marängen mot slutet så att den inte blir brunfärgad. Ta ut och låt marängen kallna på papperet. Bryt marängen i bitar.
    5. Lakritsglass:
    6. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och -frön och lakrits i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och ta upp vaniljstången.
    7. Vispa upp äggulor, socker och muscovadosocker. Häll över den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn smet. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under vispning till 85 grader, tills smeten börjar tjockna.
    8. Sila smeten och häll i en bunke. Lyft upp gelatinet och låt det smälta i den varma glassmeten. Ställ bunken svalt och kyl ner smeten. Frys smeten i glassmaskin.
    9. Lakritssirap:
    10. Häll vattnet i en kastrull och lös upp lakritsgranulatet i vattnet. Tillsätt sirapen. Koka upp och låt koka 2-3 minuter under vispning. Tillsätt saltlakritsarom och svart färg. Låt sirapen kallna och häll den i en liten flaska.
    11. Lägg upp en kula glass på tallrikar. Ringla över lakritssirapen och lägg på marängerna. Garnera med hallon och krossad lakrits.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben