Lamm à la Medelhavet

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Lamm som passar utmärkt med getostkräm! Se separat recept.

Ingredienser

  • 1½ kg lammstek med ben
  • ½ tsk salt
  • Svartpeppar
  • Marinad
  • 3/4 dl olivolja
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 6 sardeller, finhackade
  • 1 röd chili, urkärnad och finhackad
  • 2 rosmarinkvistar, hackade
  • 4-5 kvistar timjan, hackade
  • Tillbehör
  • ca 250 g cocktailtomater på kvist
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt
  • Till servering
  • Stekta potatisklyftor och getostkräm
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg köttet på ugnsfolie på ett ugnssäkert fat. Stick små hål i köttet med en liten vass kniv. Krydda köttet med salt och peppar. Blanda ingredienserna till marinaden.
    2. Häll marinaden över köttet och gnid in den i köttet. Stick in en köttermometer så att spetsen hamnar i den tjockaste delen. Slå in köttet i ugnsfolien så att det blir ett paket. Stek köttet i nedre delen av ugnen, tills termometern visar 40 grader. Ta sedan bort folien. Lägg cocktailtomaterna runt om köttet. Ringla över olivoljan och smula flingsaltet över tomaterna. Sätt tillbaka fatet i nedre delen av ugnen och stek köttet till önskad temperatur. När termometern visar cirka 60 grader är steken rosa inuti, vid 65 grader är steken lättrosa inuti, vid 75 grader helt genomstekt. Låt steken vila, gärna övertäckt med folie, cirka 25 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben