Lamm i dragon

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 2 timmar

Detta lärde jag mig av "old mama" när jag bodde i Grekland. Använd schalottenlök till rätten, eftersom vanlig lök blir för frän.

Ingredienser

  • 1 lammstek med ben ca 1,2- 1,6 kg, färsk eller fryst
  • 1-2 buljongtärningar
  • 1/2 - 3/4 l vatten
  • 4-6 schalottenlökar
  • 5-6 klyftor vitlök
  • 6-9 dl grädde eller standardmjölk
  • lite Idealmjöl
  • 1/2 dl dragon (eller mera efter smak beroende på kvaliteten)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Putsa lammsteken och bena ur den noga. Skär den i tunna skivor. Krydda väldigt sparsamt med salt och svartpeppar.
    2. Skala och strimla löken för hand. Den blir frän om du använder matberedare. Skala och riv vitlöken på ett rivjärn.
    3. Tag en gryta och slå lite olivolja i botten. Lägg i lite av vitlöken när oljan börjar bli varm. Bryn lammet och löken tillsammans så de får färg. Slå i vattnet och tillsätt buljongtärning/ar.
    4. Låt det hela koka upp och sedan stå och puttra 30 minuter. Rör om då och då. När vätskan har reducerats till ca hälften slår du i hälften av grädden/mjölken, hälften av dragonen och resten av vitlöken. Om du använder mjölk måste du toppreda såsen.
    5. Detta skall nu stå och sjuda, inte koka. Rör om ibland. Smaka av och du känner om det är färdigt. Köttet skall smälta på tungan. Om det behövs, red av såsen.
    6. Koka riset. Slå i resten av grädden/mjölken och dragonen.
    7. När riset är klart är det bara att sätta sig och äta. Jag brukar kalla detta för kalvgryta för dem som inte äter "kofta" och de blir lurade.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben