Lammbiffar med svampsås

Serverar: 4 portioner

Skogens friska doft, saftiga biffar ackompanjeras fint av älgörtskryddade lingon.

Ingredienser

  • 500 g lammfärs
  • ½ dl ströbröd
  • ½ dl mjölk
  • 1 lite gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 10 enbär
  • 1 ägg
  • 1½ tsk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peppar
  • Smör
  • Olivolja
  • Lingonröra
  • 1½ dl lingon
  • 1 msk socker
  • 1 tsk honung
  • 2 msk älgörtslikör eller hjortronlikör
  • Sås
  • 1 liten gul lök
  • 100 g svamp, gärna kantareller
  • 1 dl vitt vin
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • ½ krm peppar
  • Tillbehör
  • Rostade rotfrukter
  • Instruktioner

    1. Lingonröra: Blanda lingon med socker och honung. Mosa lingonen med en gaffel och blanda med likör. Ställ kallt.
    2. Biffar: Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ströbröd med mjölk, låt svälla ca 10 minuter. Skala och finhacka lök och vitlök, stöt enbären i en mortel, hacka dem fint.
    3. Rör ner ägget i färsen och blanda ner ströbrödsblandning, lök, vitlök, enbär och rosmarin, krydda med salt och peppar. Forma 8 biffar av smeten. Stek i smör 2-3 minuter i en stekpanna på avrje sida tills de fått lite färg. Lägg över dem i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen 10-15 minuter.
    4. Sås: Skala och fonhacka löken, skär svampen i bitar. Fräs den i en stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt smör och fräs ytterligare 2-3 minuter. Tillsätt lök och vin och låt det småkoka någon minut. Häll i grädde och låt sjuda ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    5. Servera biffarna med sås, lingonröra och rostade rotfrukter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben