Lammfärsbiffar med potatismos och tomatsalsa
Saftiga lammfärsbiffar med vitlök, persilja och rivet citronskal som serveras med ett lent potatismos och en hemmagjord tomatsalsa.
Ingredienser
Färsbiffar
800 g lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
2 dl hackad persilja
2 msk olivolja
½ dl vatten
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Rivet skal av 1 citron
3 msk smör till stekning
Potatismos
1 kg mjölig potatis
4 dl mjölk
25 g smör
1-1½ tsk salt
Nymalen svartpeppar
Tomatsalsa
4 tomater
1 dl pumpakärnor
½ rödlök
½ dl hackad mynta
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
Salt
Nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Färsbiffar:
Skala och hacka löken och vitlöken.
Blanda alla ingredienser till färsbiffarna och forma till avlånga eller runda biffar. Hetta upp lite smör i en stekpanna.
Stek ca 1/3 av biffarna åt gången, runt om på medelstark värme 6-7 minuter sammanlagt.
Stek resten av biffarna.
- Potatismos:
Skala potatisen, skär eventuellt större potatisar i mindre bitar. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är riktigt mjuk,ca 20 minuter.
Koka upp mjölk i en annan kastrull så att mjölken är kokhet när potatisen är klar.
- Häll av kokvattnet från potatisen och vispa sönder potatisen med en elvisp direkt i kastrullen.
Häll i lite mjölk i taget medan du vispar.
När du tycker att konsistensen är bra, tillsätt smör, salt och peppar.
- Tomatsalsa:
Kärna ur tomaterna och hacka tomatköttet. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna.
Skala och hacka löken.
Blanda tomater, pumpakärnor, mynta, lök, olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.
- Servera biffarna med potatismoset och tomatsalsan.
Liknande recept
Kommentarer (0)