Lammfärsbullar med saffransbulgur
Sätt sting på köttbullarna med kajennpeppar, ingefära och kryddnejlika och servera dem med gyllene saffransbulgur. Urläcker bjudmat i adventstid.
Tips
Gör dubbel sats och frys in till jul, passar utmärkt på julbordet.
Ingredienser
3 skivor formbröd
1 dl mjölk
½ gul lök
4 vitlöksklyftor
1 ägg
500 g lammfärs
1 tsk salt
2 krm kajennpeppar
2 tsk mald ingefära
2 krm mald kryddnejlika
½ dl pistaschnötter utan skal, ca 30 g
6 torkade aprikoser
2 msk smör
Saffransbulgur
6 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
1 pkt saffran 0,5 g
3 dl fullkornsbulgur
2 paprikor
Instruktioner
- Skär bort kanterna på brödet och smula ner det i en skål. Häll över mjölken och låt svälla ca 10 min. Gör det direkt i en matberedare med kniv. Skär den gula löken i smala klyftor. Lägg ner dem i matbererdaren. Pressa över vitlöksklyftorna.
- Rör ner ägg, färs, salt och kryddor. Blanda färsen smidig. Hacka nötterna och skär aprikoserna i småbitar. Blanda ner i smeten för hand. Kör inte med maskinen, då blir det för hårt.
- Rulla ca 45 köttbullar. Lägg dem på en oljad skärbräda. Bryn dem i en stekpanna i omgångar. Låt den första sidan få stekyta innan du vänder och steker andra. När den fått stekyta, skaka pannan så att köttbullarna rullar.
- Koka upp vatten, salt och olja till bulgurn. Stöt saffranet i en mortel och häll i det. Häll i bulgurn och sjud under lock i 12 min.
Skär paprikorna i småbitar och blanda ner dem.
Garnera ev köttbullarna med mynta och servera dem med saffransbulgurn
Liknande recept
Kommentarer (0)