Lammfärsbullar med saffransbulgur

Serverar: 4 portioner

Sätt sting på köttbullarna med kajennpeppar, ingefära och kryddnejlika och servera dem med gyllene saffransbulgur. Urläcker bjudmat i adventstid. Tips Gör dubbel sats och frys in till jul, passar utmärkt på julbordet.

Ingredienser

  • 3 skivor formbröd
  • 1 dl mjölk
  • ½ gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 500 g lammfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm kajennpeppar
  • 2 tsk mald ingefära
  • 2 krm mald kryddnejlika
  • ½ dl pistaschnötter utan skal, ca 30 g
  • 6 torkade aprikoser
  • 2 msk smör
  • Saffransbulgur
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 1 pkt saffran 0,5 g
  • 3 dl fullkornsbulgur
  • 2 paprikor
  • Instruktioner

    1. Skär bort kanterna på brödet och smula ner det i en skål. Häll över mjölken och låt svälla ca 10 min. Gör det direkt i en matberedare med kniv. Skär den gula löken i smala klyftor. Lägg ner dem i matbererdaren. Pressa över vitlöksklyftorna.
    2. Rör ner ägg, färs, salt och kryddor. Blanda färsen smidig. Hacka nötterna och skär aprikoserna i småbitar. Blanda ner i smeten för hand. Kör inte med maskinen, då blir det för hårt.
    3. Rulla ca 45 köttbullar. Lägg dem på en oljad skärbräda. Bryn dem i en stekpanna i omgångar. Låt den första sidan få stekyta innan du vänder och steker andra. När den fått stekyta, skaka pannan så att köttbullarna rullar.
    4. Koka upp vatten, salt och olja till bulgurn. Stöt saffranet i en mortel och häll i det. Häll i bulgurn och sjud under lock i 12 min. Skär paprikorna i småbitar och blanda ner dem. Garnera ev köttbullarna med mynta och servera dem med saffransbulgurn

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben