Lammfilé med chévrepotatis och butlersås

Serverar: 4 portioner

Lättlagad men jättegod och festlig mat, där mycket kan förberedas.

Ingredienser

  • 600 g lammfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Smör till stekning
  • Chévrepotatis
  • 600 g potatis
  • 4-5 msk smör
  • 200 g chévre
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Butlersås
  • 300 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk fransk senap
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl vispgrädde
  • Svartpeppar, några varv från kvarnen
  • 2 tsk kalvfond
  • Servering
  • 150 g sockerbönor eller sockerärter
  • 200 g rödkål
  • 2-3 msk smör till stekning
  • Eventuellt 2 tsk balsamvinäger
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Chévrepotatis: Sätt ugnen på 175 grader. Skiva potatisen tunt i matberedare och smält smöret. Vänd potatisskivorna i smöret och krydda med salt och peppar.
    2. Varva potatisen med smulad ost i en smord ugnsfast form eller portionsformar eller i smorda, höga, metallringar, så kallade utstickare. Grädda mitt i ugnen ca 50-60 minuter.
    3. Butlersås: Skölj och skiva champinjonerna, fräs dem hastigt i smör i en medelvarm stekpanna. Häll på vinet och blanda runt. Tillsätt senap och pressad vitlök och låt koka ihop några minuter. Häll på grädden och koka ytterligare ett par minuter till lagom sås konsistens. Smaka av med svartpeppar och kalvfond.
    4. Krydda köttet, bryn det i smör och stek vidare tills det är rosa som du vill ha det. Låt vila en stund innan det skärs upp.
    5. Servering: Dela sockerbönorna och strimla rödkålen. Fräs i smör tills det mjuknar men ännu har spänst. Tillsätt eventuellt balsamvinäger och vänd runt. Smaka av med salt och peppar.
    6. Dela köttet på snedden och lägg på tallrikar tillsammans med chévrepotatis och grönsakerna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben