Serverar: 4 portioner
Tid: 2 timmar
Mycket enkel gryta som smakar desto mer, få ingredienser, därför lätt att göra.
Börja med att blötlägga svampen om den är torkad. använd inte blöttläggningsvattnet. Hacka den i mindre bitar. Det går bra med champinjoner om man inte hittar karl-johan svamp. Hacka lök och dela morötterna på mitten, skär i halva slantar. Putsa köttet från senor och fett, skär i kuber ca 2x2 cm. Bryn köttet i lite smör, så det får vacker färg,lägg över i en gryta(ca 3 liters). Bryn lök med svamp i samma stekpanna som köttet, lägg i lite mer smör om det behövs. När löken har blivit mjuk och svampen inte vattnar sig mer häller man i ca 1 dl vatten, rör om och häll det över i grytan med köttet. Häll nu resterande vatten och buljongtärningarna i grytan och tillsätt rosmarin och peppar, låt det småkoka tills köttet är riktigt mjukt,ca 1½-2tim Häll nu på matlagningsgrädden och svartvinbärsgelen, smaka av, behöver i regel inte redas. Hacka och strö över persiljan. Serveras med potatis och grönsaker till.