Italiensk lammgryta med oliver och kapris.

Serverar: 6 portioner

Tid: 2 timmar

Äntligen har jag fått receptet på denna underbart goda rätt!

Ingredienser

  • 1 kg lammkött
  • 6 kronärtskockshjärtan
  • 40 g kapris
  • 100 g kärnfria gröna oliver
  • 60 g rökt sidfläsk
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 dl hackad persilja
  • Saften från 1 citron
  • Rivet skal från 1 citron
  • 3 dl vitt vin
  • ½ dl konjak
  • 1 stor lagerblad
  • 1 kryddpeppar
  • ½t sk torkad mynta
  • 5 msk olivolja
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • Salt
  • Grovmalet svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i lagom stora bitar ca 3x3 cm, salta och peppra. Blanda till en marinad av, 3 msk olivolja, 1½ dl vitt vin, konjak, söndersmulad lagerblad, kryddnejlika, 2 msk hackad persilja och mynta.
    2. Lägg lammbitarna i en tjock plastpåse och häll marinaden över dem, skaka lite i påsen så att alla bitar får av marinaden. Lår det marineras i minst 6 timmar, helst över natten.
    3. Hacka mindre en hälften av oliverna ihop med vitlök, hälften av persiljan, kapris och sidfläsk, lägg åt sidan. Ta upp lammet från påsen och lägg i en gryta, sila marinaden och häll den på lammet. Tillsätt ett par msk vatten.
    4. Låt det koka upp, sänk värmen så att den bara småkokar, rör om och låt den koka i ca 20 minuter, tills all vätska har absorberats fullständigt. Häll på resterande olivolja och stek bitarna runt om, lägg sedan i olivhacket, som får stekas med i ca 5 minuter.
    5. Häll på resterande vin och grönsaksbuljongern, smaka av med salt och peppar. Låt lammet småkoka i ca 1½timma under lock, rör om ibland så det inte bränns fast. När det återstår 5 minuter av kokningen lägger man i, kronärtskockor som delats i fyra bitar, citronsaft, riven citronskal, resterande hela oliver och resterande persilja, rör om. Klart!
    6. Gott med pasta eller ris och ett gott bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben