Lammkotletter med grillade grönsaker

Serverar: 4 portioner

Gott

Ingredienser

  • 1 kg lammkotletter
  • 1 stor aubergine (ca 500 g)
  • 1 zucchini (ca 400 g)
  • 2 röda paprikor
  • 2 stora rödlökar
  • Rivet skal + juice av1 citron
  • 1 msk repad timjan timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Vitlökscrème
  • 1 hel vitlök med skal
  • 2 tsk olja
  • 3 sardellfiléer
  • 2 dl crème fraiche
  • Flingsalt
  • Socker
  • Instruktioner

    1. Skär aubergine och zucchini i knappt cm-tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i klyftor. Skala och skär löken i klyftor.
    2. Pensla grönsakerna lätt med olja och grilla dem 3–4 minuter på varje sida. Lägg i en skål.
    3. Vispa ihop 3/4 dl olja, citronskal och juice med timjan. Häll det över de ännu varma grönsakerna. Vänd runt och krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
    4. Skala och riv vitlöken. Grilla kotletterna ca 3 minuter på varje sida.
    5. Blanda riven vitlök med 1/2 dl olja. Pensla kotletterna med oljan mot slutet. Krydda med salt och peppar. Servera med grönsakerna och gärna den rostade vitlökscrèmen.
    6. Vilökscréme: Sätt ugnen på 200°C. Dela 1 hel vitlök med skal på »längden» (horisontellt). Lägg med snittytorna upp i en liten ugnsform. Ringla över 2 tsk olja.
    7. Tillaga i ugn ca 35 minuter, tills vitlöken är mjuk inuti. Täck med folie om den börjar bli bränd. Låt svalna. Kläm ut innehållet ur vitlöken och hacka det lätt. Lägg det i en skål. Hacka sardellfiléer och blanda i. Rör i crème fraiche. Smaka av med 1 tsk flingsalt och 1 krm socker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    KRAV presenterar: Den Gröna Lådan
    För dig som vill ha KRAV-märkt kött är det nu lättare att hitta. Grön...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben