Lammrygg med polenta, bönragu och rödvinssås

Serverar: 4 portioner

På en bädd av bönor/primörer ligger saftigt kött som serveras med ugnsbakad polenta och god rödvinssås.

Ingredienser

  • 600 g lammrygg
  • Marinad
  • 1 dl finhackade örter, t ex timjan, persilja, basilika
  • ½ dl olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Bönor/primörer
  • 4 dl kokta bondbönor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 200 g primörer, t ex morötter, salladslök, haricots verts
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ugnsbakad polenta
  • 5 dl mjölk
  • 1,2 dl polenta
  • 1 dl riven parmesan
  • 2 msk smör
  • 3 äggulor
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Rödvinssås
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl rödvin
  • 2 dl mörk kalvbuljong
  • 2 msk smör
  • 1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop marinaden. Putsa lammet fritt från senor, vänd sedan köttet i marinaden. Salta och peppra. Låt ligga i minst 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 100 grader.
    3. Bryn köttet hastigt i het stekpanna och stek färdigt på låg värme i ugnen. Innertemperaturen ska vara 62 grader för välstekt, 57 grader för medium och 48 grader för blodigt.
    4. Bönor/primörer: Finhacka löken. Skär primörerna i lagom stora bitar. Fräs lök och vitlök i olivoljan och tillsätt bönor, primörer och buljong. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
    5. Ugnsbakad polenta:
    6. Sätt ugnen på 175 grader.
    7. Koka upp mjölken och tillsätt polenta och vitlök. Sjud på svag värme under omrörning i 2-3 minuter. Tillsätt sedan äggulor, parmesan och smör och smaka av med salt och peppar. Häll upp i en eldfast form och grädda i ugnen i 30 minuter.
    8. Rödvinssås: Fräs den finhackade löken och timjan lätt i en kastrull och slå sedan på vinet och låt koka upp. Tillsätt buljongen och låt koka 10-15 minuter. Klicka sedan ner smöret i såsen och smaka av med salt och peppar.
    9. Servera lammet i fina skivor med sås, bönor/primörer och polenta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben