Lammytterfilé och rotfruktsgratäng med Västerbottenost

Jag älskar lamm och Västerbottenost i krämig gratäng...

Ingredienser

  • 700 g Scan Gourmet lammytterfilé
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 msk strösocker
  • ½ citron
  • Rotfruktsgratäng
  • 7 potatisar ca 600 g
  • 1 stor morot
  • 1 palsternacka ca 100 g
  • 1 gul lök
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm vitpeppar
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Skala och skiva rotfrukterna och löken tunt.
    3. Smörj en ugnssäker form och varva rotfrukterna med osten, salt och peppar. Häll över grädden. Grädda i mitten av ugnen, ca 45 minuter.
    4. Klappa in örterna, salt och peppar i köttet. Bryn det runtom i matfett i en stekpanna på medelvärme ca 8 minuter totalt. När innertemperaturen är 58 grader är köttet rosa inuti. Ta upp köttet ur stekpannan och låt det vila i smörpapper ca 10 minuter.
    5. Vispa ur stekpannan med vinäger och socker samt lite vatten till en simmig sky.
    6. Pressa citronsaft över köttet och skär det i centimetertjocka skivor.
    7. Servera köttet med gratängen, skyn och en krispig grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    gunillaowe 10 december 2010

    Verkligen gott

    kristin1979 15 maj 2011

    Tack för ett bra recept!!

    Uhroxx 11 februari 2012

    Lättlagat o mycket gott! Blev en favorit!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben