En svensk klassiker i lite ny tappning. Bara att röra ihop på kvällen och baka på morgonen. Ingen knådning behövs!
Smaksätt gärna degen med mald pomerans, kummin eller fänkål.
Ingredienser
10 g jäst
6 dl mjölk
6 dl vetemjöl special, 360 g
8 dl rågsikt + ca 1 dl till utbakning , 440 g + 55 g
2 dl mörk sirap
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
Instruktioner
Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resterande mjölk, vetemjöl, rågsikt, sirap, tärnat smör och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-10 timmar.
Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk och dela i två bitar. Vik ihop kanterna, gärna med en degskrapa, utan att tryck ut luften och för över degen till två smorda 1- litersformar. Strö över rågsikt och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skåra toppen på bröden med en vass kniv. Sätt formarna i nedre delen av ugnen och sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda ca 40 minuter, till 96-98 graders innertemperatur. Låt bröden svalna något innan de tas ur formen och får kallna på galler.