Långjäst sirapslimpa

Serverar: 2 portioner

En svensk klassiker i lite ny tappning. Bara att röra ihop på kvällen och baka på morgonen. Ingen knådning behövs! Smaksätt gärna degen med mald pomerans, kummin eller fänkål.

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 6 dl vetemjöl special, 360 g
  • 8 dl rågsikt + ca 1 dl till utbakning , 440 g + 55 g
  • 2 dl mörk sirap
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resterande mjölk, vetemjöl, rågsikt, sirap, tärnat smör och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-10 timmar.
    2. Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk och dela i två bitar. Vik ihop kanterna, gärna med en degskrapa, utan att tryck ut luften och för över degen till två smorda 1- litersformar. Strö över rågsikt och låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Skåra toppen på bröden med en vass kniv. Sätt formarna i nedre delen av ugnen och sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda ca 40 minuter, till 96-98 graders innertemperatur. Låt bröden svalna något innan de tas ur formen och får kallna på galler.

    Liknande recept

    4.4
    2 h
    3
    7
    4.8
    1 h 25 min
    2
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben