Langos med topping

Serverar: 12 portioner

Detta ungerska potatisbröd tillagades ursprungligen över öppen eld. Dagens langos serveras ofta som snabbmat med varierande topping från gatustånd. Här med soltorkade tomater och mozzarella samt pesto.

Ingredienser

  • Botten
  • 2 potatisar
  • 1/4 pkt jäst, ca 12 g
  • 4 dl fingervarmt vatten, 37 grader
  • 1 msk salt
  • 8-9 dl vetemjöl
  • Till fritering
  • Ca 1 liter frityrolja
  • Topping
  • 1-2 dl pesto
  • 6-8 skivade färska eller soltorkade tomater i olja
  • Ca 400 g mozzarella i bitar
  • Instruktioner

    1. Koka potatisarna och låt dem svalna eller ta överblivna från gårdagens middag. Mosa potatisen.
    2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt sedan salt, mjöl och potatis, arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa ca 1 timma.
    3. Knåda degen och dela den i 12 bitar. Gör små bullar som du drar ut lite och plattar till. Skär ett jack i mitten av varje bulle. Låt jäsa ytterligare 20 minuter under en bakduk.
    4. Om du använder en fritös så ställ in den på 180 grader. Fyll på olja enligt anvisningarna. Ska du fritera i panna på spisen så måste oljan nå ca 5 cm upp på kanten så att hela bullen är täckt.
    5. Lägg i ett par degbitar åt gången, vänd på dem en gång under friteringen. Bröden är färdiga när de blivit gyllene. Låt bröden rinna av på hushållspapper. Håll gärna de färdiga bröden varma i ugnen i 100 grader, under tiden du friterar resten.
    6. Bred lite pesto över bröden. Fördela sedan skivade tomater och mozzarellabitar på bröden.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    anirama66 1 april 2009

    När vi äter tacos brukar vi göra langos bröd istället för att använda taco bröd.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben