Långpannekaka med olika topping
Den här kakan gör jag när det ska bli till många.
Skolbak till skolkafeterian, ledarfika på hockeyn, kalas.
Ingredienser
225 g smör
3 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 dl mjölk
(1/2 dl kakao)
Topping
100 g smör
5 dl florsocker
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
2½ msk starkt kaffe
2½ msk kaffelikör kahlua
1 dl kokos
5-10 droppar röd karamellfärg
Instruktioner
- Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker (kakao).
- Blanda mjölblandningen med äggsmeten och smöret samt mjölken till en jämn smet.
- Häll smeten i en stor långpanna som du smörjt med smör och bröat.
- Om du inte vill ha topping ta bort kakao ur smeten ha i 1 msk kardemumma och stick ner äppelklyftor från 3 äpplen i tre fina rader så att klyftorna ligger åt samma håll. Lägg sedan 2 rader åt andra hållet. sikta över lite kanel.
- Grädda långt ner i ugnen på 225 grader i 12-15 minuter, känn med en sticka.
Låt kakan svalna.
- Gör toppingen:
Smält smöret, ta av kastrullen, rör försiktigt ner florsockret, kakao och vaniljsocker.
Smaksätt med kaffe och likör.
Bred krämen över kakan.
- Garneringen kan vara vit kokos eller om du vill rör du det med karamellfärg. Annars går det utmärkt med karamellströssel med den smak du vill ha.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Vilken temp i ugnen?
Jag undrar också vilken temperatur ugnen ska ha...