Långpannebitar med russin

Serverar: 1 portioner

Russin i brödet uppskattas av många och ger ett saftigt bröd. Vill du använda din mixer eller köksmaskin? Häll allt i maskinen, sist vattnet, och låt maskinen göra grovarbetet med knådningen.

Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 6 dl ljummet vatten 37 °
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • 1 dl russin
  • 14 dl ljust lantbrödsmjöl
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om tills jästen löst sig. Klicka i matfettet. Tillsätt övriga ingredienser men spara lite av mjölet till utbakningen.
    2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
    3. Klicka ut den lösa degen direkt i en smord långpanna, ca 30x40 cm. Platta ut degen med mjölad hand så att den täcker hela botten.
    4. Skär med mjölad kniv eller degskrapa så du markerar bitar. Låt jäsa under bakduk, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
    5. Grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter. Tag brödet ur långpannan och låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt isär rutorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    bk69 29 december 2011

    Enkelt och gott. Ska nog komplettera med ngn krydda nästa gång

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben