Långpannebitar med russin
Russin i brödet uppskattas av många och ger ett saftigt bröd. Vill du använda din mixer eller köksmaskin? Häll allt i maskinen, sist vattnet, och låt maskinen göra grovarbetet med knådningen.
Ingredienser
50 g jäst för söta degar
6 dl ljummet vatten 37 °
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk brödsirap
1 dl russin
14 dl ljust lantbrödsmjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om tills jästen löst sig. Klicka i matfettet. Tillsätt övriga ingredienser men spara lite av mjölet till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
- Klicka ut den lösa degen direkt i en smord långpanna, ca 30x40 cm. Platta ut degen med mjölad hand så att den täcker hela botten.
- Skär med mjölad kniv eller degskrapa så du markerar bitar. Låt jäsa under bakduk, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
- Grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter. Tag brödet ur långpannan och låt brödet svalna på galler under bakduk. Bryt isär rutorna.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Enkelt och gott. Ska nog komplettera med ngn krydda nästa gång