Långpannebröd med kesella

Serverar: 1 portioner

Faktiska arbetsmoment för det här brödet är få och går snabbt. Viktigt är att brödet får jäsa till dubbel storlek första gången. Eftersom det är ett grovt bröd kan du till och med gärna arbeta ner degen efter första jäsningen och låta det jäsa igen till dubbel storlek. Då kommer aromen fram än mer!

Ingredienser

  • 3 dl grovt rågmjöl
  • Ca 11 dl vetemjöl special
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 250 g kesella lätt
  • 50 g (1 paket) jäst för söta degar
  • 5 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Häll rågmjöl och det mesta av vetemjölet i matberedarens skål. Tillsätt även smöret i klickar, salt, honung och kesella. Fördela jästen i och häll till sist i det fingervarma vattnet.
    2. Arbeta till en smidig deg, tillsätt ev mer vetemjöl. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
    3. Lägg degen direkt på en plåt med bakpapper. Tryck ut den med mjölad hand tills den täcker plåten.
    4. Skär ev. i rutor och låt jäsa övertäckt i 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.
    5. Pensla med vatten och strö grovt rågmjöl på ytan. Grädda ca 20 minuter.

    Liknande recept

    4.8
    1 h 20 min
    25
    6

    Kommentarer (1)

    Tuje 29 december 2010

    Blev mycket gott! Men hur stor långpanna har du? Mitt bröd blev inte tillräckligt högt för att skäras i skivor som på bilden, utan blev mer lagom som rutor att eventuellt dela på mitten.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben