Långpannebröd med linfrö och nötter.

Serverar: 24 portioner

För nötallergiker. För den som inte tål nötter kan istället solroskärnor användas,både i degen och som garnering. Det räcker då med 1-2 msk i degen och lika mycket att strö över.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk matolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl hackade hasselnötter
  • 5 dl rågsikt
  • ca 8 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Värm vatten fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke . Häll över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet olja, salt, honung, linfrö, nötter och rågsikt. Arbeta in så pass mycket av vetemjölet att degen blir smidig. Låt degen jäsa övertäckt 40 min på en rumsvarm och dragfri plats. Tag upp degen och knåda den smidig på ett mjölat bord. Tryck ut degen i en smord långpanna, ca 30x40 cm.skär degen i 24 rutor. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 225. Pensla degen med vatten och strö över nötter. Grädda brödet i ugnen ca 20 min. Låt brödet svalna något i långpannan innan det lyfts upp och får kallna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    frucaos 15 januari 2009

    Mumsigt bröd - de rostade nötterna på ytan blev väldigt bra! Men nästa gång ska jag trycka ner dem lite i brödet innan jag gräddar - så att de sitter kvar lite bättre. Jag tillsatte ½ dl russin också - tycker om russin i bröd!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben