Långpannekaka med äpplemos

Serverar: 20 portioner

Om du har fullt av äpplemos i skafferiet eller i frysen gör du denna goda vetekaka där degen bara ska jäsa en gång.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst för söta degar
  • 50 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl fint vetemjöl
  • Fyllning
  • 4 - 5 dl äpplemos
  • Topping
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl havregryn
  • 1 msk kanel
  • Instruktioner

    1. Smöra och mjöla en bakform, ca 30x40 cm. Smula ner jästen i en bunke.
    2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt vätskan bli fingervarm, 37 grader.
    3. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Rör sedan ner resterande degvätska.
    4. Blanda ner socker och mjöl, arbeta degen i bunken med händerna eller med en träsked. Degen ska vara ganska lös.
    5. Tryck ner degen i formen. Degen är ganska kladdig så ta lite mjöl på fingrarna. Låt kakan jäsa i en timma. Sätt ugnen på 225 grader.
    6. Bred på äpplemoset. Smält smöret till toppingen och rör ner socker, havregryn och kanel.
    7. Strö toppingen jämnt över kakan. Grädda kakan ca 20 minuter. Låt kakan svalna något innan du skär den i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben