Lasagne al forno

Äkta lasagne. Supergod!!

Ingredienser

  • 12 st lasagneplattor, färska eller torkade
  • Köttfärssås
  • 500 g köttfärs
  • 3 st bladselleristjälkar
  • 2 st morötter
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tub tomatpuré (200 g)
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2,5 dl rödvin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja
  • Béchamelsås
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk muskotnöt, mald
  • 125 g mozzarella, skuren i små bitar
  • 1,5 dl parmesanost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter.
    3. Finhacka grönsakerna, lök och vitlök (kan hackas genom att köra dem ett par varv i matberedare).
    4. Smält smör i en stor stekpanna eller i en kastrull.
    5. Häll i olivolja, grönsaker och lök, låt dem fräsa långsamt i ca 5 minuter.
    6. Lägg köttfärs i pannan, smula sönder den med en gaffel och bryn den lite lätt.
    7. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt såsen koka i 45 minuter.
    8. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning.
    9. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning.
    10. Tillsätt salt, peppar och muskot. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Smaka av med salt, peppar och muskot.
    11. Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Färska lasagneplattor ska kokas i 2 minuter, de torkade lite längre.
    12. Häll av vattnet och låt lasagneplattorna rinna av. Om plattorna förkokas drar de åt sig såserna på ett sätt som ger en smakrik och god lasagne.
    13. Häll lite färssås och lite béchamelsås i botten på en ugnssäker form.
    14. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesan, avsluta med ett lager sås.
    15. Strö över lite parmesan.
    16. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

    Liknande recept

    5
    45 min
    8-10
    1
    1
    1 h 45 min
    9

    Kommentarer (1)

    Lunchdax 3 januari 2011

    Tack för receptet! Jag lagade det med hemmagjord pasta och utan blekselleri. Det blev verkligen gott! Och äntligen ett recept med riktig lasagne-sås utan ost! Den fick dock kokas i säkert en kvart innan den blev tjock. 5p från mig!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben