Lax à la Granath

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Såg jättegott ut....

Ingredienser

  • 4 kiwifrukter, lite hårda
  • 1.3 kg lax, översida skinn och benfri
  • Salt
  • Citronpeppar efter smak
  • Smält smör
  • 12 potatisar, mjölig sort
  • Gräddsås
  • 1 citron, skal
  • 1 ½ fiskbuljongtärning
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Lax och potatis: Skala och skär kiwin i skivor och fräs i smör tills de fått en gyllenbrun färg, lägg upp på fat. Pensla laxen i en ugnsfast form med smält smör och krydda med citronpeppar och salt, sätt in i ugnen cirka 10 min i 200 grader. Koka potatisen samtidigt som laxen. Ta ut laxen ur ugnen och lägg på de stekta kiwifrukterna jämt över hela laxen och låt sen stå i ugn ytterligare 5-7 min.
    2. Gräddsås: Koka en hel stor citron cirka 1 min. Låt svalna. Skär bort det vita köttet och låt bara det yttersta gula tunna skalet vara kvar på citronen. Strimla skalet i nåltunna stavar och skär i mindre stavar. Koka upp crème fraiche och grädde 1 min tillsammans med fiskbuljongen eller -fond. Lägg ned i citronskalen i grädden. Låt sjuda i cirka 7 min. Smaka av med mer salt eller citron.
    3. Pressa den kokta potatisen och servera alltsammans.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    qvistan 17 maj 2009

    Lagade detta till min son och hans familj. Bjöd dock på årets första nypotatis till i stället för pressad samt sockerärtor. Rätten fick många lovord - även av tonåringen!! - och själv tyckte jag det var urläckert. Såg fräscht ut och smakade gudomligt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben