Lax med basilikaskum och ljummen primörsallad

Serverar: 4 portioner

Färgsprakande rätt som känns fräsch och ger otroligt goda smakupplevelser! Laxen är fin på grillen också.

Ingredienser

  • 700 g laxfilé
  • 1 msk + 3 msk olivolja
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 2 dl turkisk yoghurt, 10%
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 stor kruka färsk basilika
  • ½ + 1 citron
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk honung
  • ½ tsk salt
  • 1 dl finhackad gräslök
  • 500 g färskpotatis
  • 1 bunt rädisor
  • 150 g sockerärter
  • 1 liten färsk rödlök
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Koka färskpotatisen i saltat vatten. Ånga av och ställ åt sidan.
    3. Pressa den halva citronen och droppa saften över laxen. Pensla sedan med 1 msk olivolja. Salta och peppra. Ställ in laxen i ugnen i 15-20 minuter.
    4. Plocka alla basilikablad. Spara några blad till dekorering och lägg resten i en hög bunke tillsammans med turkisk yoghurt och riven vitlök. Kör med stavmixer först till en slät sås och skumma den sen med mixern i ytan tills såsen är helt skummig. Salta och peppra efter smak.
    5. Riv skal av en citron och pressa saften. Blanda med 3 msk olivolja, dijonsenap, honung, salt och finhackad gräslök.
    6. Dela rädisorna på mitten, halvera sockerärterna på längden och skär tunna båtar av löken. Dela eventuellt de kokta, varma potatisarna. Blanda med citronetten.
    7. Servera laxen med den ljumma primörsalladen och basilikasås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben