Lax med murkelsås och purjotimbaler

Serverar: 6 portioner

En läcker varmrätt som också delvis kan förberedas.

Ingredienser

  • 6 bitar lax ca 6 sm breda
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 dl vitt vin
  • Murkelsås
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3-4 dl grädde
  • Salt
  • Peppar
  • 1 dl grovhackade murklor
  • Purjotimbaler
  • 5-6 purjolökar
  • 100 g smör
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull. Späd efterhand med grädde (om så önskas tillsätts lite vitt vin). Smaka av såsen med salt och peppar, låt den sjuda i 5-10 minuter. Lägg i de grovhackade murklorna och låt dem koka med i såsen. Skär purjolöken mycket fint och fräs den med smöret i en kastrull tills den smält ihop och blivit glansig, beräkna omkring en halvtimme på svag värme.
    2. Sätt ugnen på 200 grader och smöra en ugnsfast form. Lägg i laxbitarna, krydda och stänk över vitt vin. Stek laxen i 15-20 minuter eller tills den verkar klar utan att falla sönder. Pressa ner purjon i små glas eller koppar och lägg upp dem som små timbaler runt laxen. Slå såsen över fisken och garnera gärna med citronskivor. Servera laxen med en god kokt potatis, gärna små delikatesspotatisar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben