Lax med potatis- och fänkålsgratäng

Serverar: 4 portioner

Saftig lax med ljuvligt god gratäng.

Ingredienser

  • 600 g laxfilé med skinn
  • 1 msk flingsalt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Gratäng
  • 1 kg potatis
  • 1 stor fänkål
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk salt
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • Topping
  • 1 dl grovt hackad dill
  • 75 g röd stenbitsrom
  • Finrivet skal av 1 citron
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skala och skiva potatisen. Strimla fänkålen och schalottenlöken. Pressa vitlöksklyftan. Blanda potatis, fänkål, lök, vitlök och salt i en ugnsfast form. Slå på vin och grädde. Rör om och sätt in i ugnen ca 45 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie de sista 20 minuterna.
    3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra runtom. Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken 6-8 minuter.
    4. Blanda dill, rom och citronskal till en liten sallad. Toppa laxen med salladen och servera med potatis- och fänkålsgratängen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben