Lax- och potatisgratäng

Serverar: 4 portioner

Här serveras en utsökt laxfilé i en gratäng med potatis, lök och ost. En ljuvlig kombination.

Ingredienser

  • 600 g färsk laxfilé
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 800 g potatis av en fast sort
  • 1 knippa vårlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör eller margarin
  • Salt
  • svartpeppar
  • 1 knippa dill
  • 1 1/4 dl matlagningsgrädde
  • 2 ägg
  • 80 g riven ost
  • 1 msk smör eller margarin till formen
  • Instruktioner

    1. Spola av laxfilén i kallt vatten och skär den i en halv cm tjocka skivor. Doppa över citronsaften. Tvätta av potatisen, koka den med skal i 15-20 minuter eller tills den är knappt färdig. Låt svalna något.
    2. Skölj vårlökarna och skär dem, även den gröna delen, i fina ringar. Skala vitlöken och hacka den fint. Smält 1 msk matfett och låt vårlök och vitlök mjukna i matfettet.
    3. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form med matfett. Skala potatisen och skär den i skivor. Varva potatis och laxskivor i formen. Salta och peppra och häll över lökblandningen.
    4. Hacka dillen fint och blanda den med grädde, ägg och ost. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen i formen. Skär det resterande matfettet i små bitar och lägg det ovanpå. Baka i ugnen i 15 minuter tills gratängen fått en gyllenbrun färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben