Här serveras en utsökt laxfilé i en gratäng med potatis, lök och ost. En ljuvlig kombination.
Ingredienser
600 g färsk laxfilé
2 msk färskpressad citronsaft
800 g potatis av en fast sort
1 knippa vårlök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör eller margarin
Salt
svartpeppar
1 knippa dill
1 1/4 dl matlagningsgrädde
2 ägg
80 g riven ost
1 msk smör eller margarin till formen
Instruktioner
- Spola av laxfilén i kallt vatten och skär den i en halv cm tjocka skivor. Doppa över citronsaften. Tvätta av potatisen, koka den med skal i 15-20 minuter eller tills den är knappt färdig. Låt svalna något.
- Skölj vårlökarna och skär dem, även den gröna delen, i fina ringar. Skala vitlöken och hacka den fint. Smält 1 msk matfett och låt vårlök och vitlök mjukna i matfettet.
- Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form med matfett. Skala potatisen och skär den i skivor. Varva potatis och laxskivor i formen. Salta och peppra och häll över lökblandningen.
- Hacka dillen fint och blanda den med grädde, ägg och ost. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen i formen. Skär det resterande matfettet i små bitar och lägg det ovanpå. Baka i ugnen i 15 minuter tills gratängen fått en gyllenbrun färg.
Liknande recept
Kommentarer (0)