Lax och skaldjurslasagne med spenat och tomat

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Lasagne med lax, räkor, spenat och vitvinssås till en härlig gratäng. Servera med sallad och ett gott vitt vin.

Ingredienser

  • 500 g färska lasagneplattor
  • 400 g färsk laxfilé utan skinn
  • 3 dl vitt vin
  • 1 gul lök
  • 300 g skalade räkor
  • Spenat och purjoröra
  • 1 msk smör
  • 200 g färsk spenat
  • 1 purjolök
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Tomatsås
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ msk torkad timjan
  • 1 msk rapsolja
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm strösocker
  • 1 krm svartpeppar
  • Vitvinssås
  • Ca 2 ½ dl kokspad från laxen
  • 5-6 dl kaffegrädde och mjölk blandat
  • 2 msk koncentrerad skaldjursfond
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 ½ dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Skär laxen i små bitar och koka den tillsammans med den hackade gula löken i 1 minut. Låt laxen svalna i spadet.
    2. Tomatsåsen: Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2-3 min. Tillsätt krossade tomater, salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.
    3. Vit sås: Låt spadet från laxen och löken rinna av. Rör sedan ut mjölet i en del av mjölken. Tillsätt spadet från laxen, mjölken och kaffegrädde samt skaldjursfonden. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
    4. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor. Fräs den i smör tills den mjuknar och får lite färg. Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt och peppar.
    5. Häll lite av den vita såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat och purjoröran, laxen med lökbitarna samt den vita såsen. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten.
    6. Grädda lasagnen i 225 grader mitt i ugnen ca 25 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben