Lax och skaldjurslasagne med spenat och tomat
Lasagne med lax, räkor, spenat och vitvinssås till en härlig gratäng.
Servera med sallad och ett gott vitt vin.
Ingredienser
500 g färska lasagneplattor
400 g färsk laxfilé utan skinn
3 dl vitt vin
1 gul lök
300 g skalade räkor
Spenat och purjoröra
1 msk smör
200 g färsk spenat
1 purjolök
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk torkad timjan
1 msk rapsolja
1 burk krossade tomater (400 g)
1 tsk salt
2 krm strösocker
1 krm svartpeppar
Vitvinssås
Ca 2 ½ dl kokspad från laxen
5-6 dl kaffegrädde och mjölk blandat
2 msk koncentrerad skaldjursfond
½ dl vetemjöl
1 krm nymald svartpeppar
1 ½ dl riven ost
Instruktioner
- Skär laxen i små bitar och koka den tillsammans med den hackade gula löken i 1 minut. Låt laxen svalna i spadet.
- Tomatsåsen:
Skala och finhacka löken. Fräs lök och pressad vitlök tillsammans med timjan i rapsolja 2-3 min.
Tillsätt krossade tomater, salt, socker och peppar. Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 min.
- Vit sås:
Låt spadet från laxen och löken rinna av. Rör sedan ut mjölet i en del av mjölken. Tillsätt spadet från laxen, mjölken och kaffegrädde samt skaldjursfonden. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
- Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor. Fräs den i smör tills den mjuknar och får lite färg.
Tillsätt spenat och låt steka med ca 2 min. Smaka av med salt och peppar.
- Häll lite av den vita såsen i en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, tomatsås, spenat och purjoröran, laxen med lökbitarna samt den vita såsen. Översta lagret ska vara plattor och sås. Strö över osten.
- Grädda lasagnen i 225 grader mitt i ugnen ca 25 min, tills den fått fin färg. Låt vila 10 min före servering.
Liknande recept
Kommentarer (0)