Lax- och skaldjurspaté med grön sås

Serverar: 15 portioner

Läcker och lättlagad paté som gör succé både som förrätt och på buffébordet. Kan även serveras varm som huvudrätt direkt ur formen.

Ingredienser

  • 600 g skinn- och benfri lax
  • 3 ägg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 dl Arla vispgrädde
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 krm cayennepeppar
  • 150 g skalade räkor (375 g med skal)
  • 75 g musslor
  • Grön sås
  • 150 g hackad djupfryst spenat
  • 2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
  • 1/2 dl hackad gräslök
  • 1/2 dl hackad dill
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º. Smörj en avlång ugnssäker form, 1 1/2 liter. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten. Skär laxen i bitar och lägg dem i en matberedare. Kör till en färs. Rör ner ägg, salt, grädde, potatismjöl och cayennepeppar. Kör till en slät smet. Häll över smeten i en bunke och vänd ner räkorna. Lägg hälften av smeten i formen. Lägg på musslorna. Täck med resten av smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min. Tina spenaten till såsen. Blanda spenat, crème fraiche, gräslök och dill. Smaksätt med salt och peppar. Skär patén i skivor. Servera såsen till och gärna en citronklyfta att pressa över.
    2. Tips: Att mäta paténs innertemperatur är ett bra sätt att kontrollera om den är färdiggräddad. Innertemperaturen ska vara 75º.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    missFBK 5 april 2010

    Har du gjort denna patén många ggr så att du vet att mängderna är perfekt? Jag ska nämligen göra ett kalas och har inte råd att provlaga rätterna.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben