Lax och sparris med hummersås och tagliatelle

Serverar: 2 portioner

Tid: 20 minuter

Denna rätt kan man variera med att byta ut laxen mot räkor, eller varför inte använda sig av båda två?

Ingredienser

  • Ca 200 g bandspagetti / tagliatelle
  • 1 msk olja till pastakokningen
  • 2 laxfiléer
  • Ev 500 g oskalde räkor
  • 200 g färsk grön sparris
  • 2 msk smör till stekning
  • 2-3 dl grovriven parmesanost
  • Hummersås
  • 2 dl crème fraiche (går bra med lättvarianten)
  • 1/4 dl torrt vitt vin
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 2-3 krm salt
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 1 msk smör
  • Ev bladpersilja eller annan färsk kryddört till garnering
  • Instruktioner

    1. Stek laxen och skär den i bitar, eller skala räkorna. Sätt därefter på en stor kastrull ed lättsaltat vatten till pastan, (2-3 tsk salt per liter vatten).
    2. Koka upp créme fraiche, vin och hummerfond till hummersåsen. Låt koka sakta ca 5 min och smaka av med salt och cayennepeppar. Avsluta med att vispa ner 1/2 msk smör.
    3. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Har du i någon matsked olja i pastakoket minskar du risken för att vattnet ska skumma över, samtidigt som pastan inte klibbar ihop då kokvattnet slås av.
    4. Skär sparrisen i slantar, men låt knopparna vara hela. Undvik att ta med den tjockaste delen av stjälken längst ner om den verkar träig. Bryn 2 msk smör lätt i en stekpanna med "släpp lätt-beläggning" och fräs sparrisen några minuter under omrörning. Tillsätt parmesanost precis på slutet och rör om hastigt.
    5. Blanda laxen/räkorna med den nykokta, heta och väl avrunna pastan och fördela den på två stora, helt djupa varma tallrikar. Ringla hummersås över och skeda upp parmesansparrisen i mitten. (Variant: rör ner laxen/räkorna i hummersåsen och servera med pastan). Garnera ev. med någon kryddört.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben