Laxfilé med purjolöksås

Serverar: 4 portioner

Enkel mat ger ofta underbara smakupplevelser, vilket denna rätt bevisar. Här tillagar vi saftig lax som ångas i ljuvlig buljong.

Ingredienser

  • 4 laxfiléer
  • 4 medelstora purjolökar, den vita delen
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ knippa färsk timjan
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 5 dl fiskbuljong
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Se till att alla ben är borttagna från laxfiléerna. Skölj ev. fisken.
    2. Skär bort roten och den gröna delen från purjolöken. Skär de vita delarna i 10 cm långa bitar och dela dem på längden. Skölj purjolöksbitarna noggrant även inuti.
    3. Skala och hacka lök och vitlök fint. Ta av bladen från timjankvistarna.
    4. Lägg purjolök, gul lök, vitlök, vin och buljong i en stor stekpanna. Koka upp. Sätt ner värmen, täck över med lock och låt sjuda i 20 minuter eller tills purjolöken är mjuk. Lägg laxfiléerna ovanpå löken. Salta och peppra. Ånga filéerna i 8-10 minuter tills de är genomkokta.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben