Laxmousse

Denna laxmousse är jag uppväxt med. Min mamma lagar den varje påsk och midsommar (om jag ber om det)

Ingredienser

  • 500-600 g lax
  • Till kokning
  • 1-1½ l vatten
  • knappt ½ dl vitvinsvinäger
  • saft av ½ citron
  • salt, några vitpepparkorn
  • dillkvistar
  • Till moussen
  • 1½ dl grädde
  • 1 dl majonäs
  • 2 dl gräddfil
  • 3 msk tomatpuré
  • lite salt
  • nymlad vitpeppar
  • lite cayennepeppar
  • ½ tsk paprikapulver
  • 2 dl finskuren dill
  • 7 blad gelatin
  • Dekoration
  • 3 hg stora räkor
  • löjrom/stenbitsrom
  • dill
  • citronskivor
  • Instruktioner

    Koka upp ingredienserna till laxkokningen. Lägg i laxbiten och sjud under lock. Koktiden är beroende på fiskens tjocklek. Beräkna ca 20 minuter för en mellanbit. Låt svalna i spadet så snabbt som möjligt. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, minst 15 minuter. Vispa grädden och blanda den med majonäs, gräddfil, tomatpuré och kryddor. Rör i dillen. Krama ur gelatinet och smält det på svag värme eller i en kopp i micron på full effekt en kort stund. Låt svalna lite. Blanda ned det i den vispade blandningen. Ta bort skinn och ben från laxen och dela laxköttet i mindre bitar. Vänd ner dem i moussen och skrapa ner hela blandningen i en kallvatternsköljd kransform. Jämna till ytan, täck med gladpack och låt stå kallt över natten. Sänk ner formens botten något ögonblick i varmt vatten, vänd upp moussen på fat. Garnera med räkor, rom & dill. Moussen går bra att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    annelieberggren 6 april 2010

    Denna är kanon god.

    Relaterade Artiklar

    Julbord för födoämnesallergiker
    Det finns flera olika typer av allergier och livsmedelsöverkänslighete...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben