Denna laxpaj är en exklusivare variant av Quiche Lorraine. Här har den rökta skinkan ersatts med färskrökt lax. För övrigt är det osten och den lätt syrliga äggstanningen som står för smakerna. Det spelar ingen så stor roll vilken ostsort du väljer, bara den är vällagrad.
Ingredienser
Pajdegen
250 g smör
5 dl vetemjöl
4 msk vatten
Fyllning
300 g färskrökt lax
300 g schweizerost eller lagrad grevé
1 gul lök
1-2 msk smör
1 dl hackad dill
4 ägg
1½ dl mjölk
1½ dl gräddfil
½ dl riven parmesanost
½-1 tsk salt
Löjromssås
3 dl gräddfil
100 g löj- eller sikrom
Tillbehör
Sallad
Färsk gurka
Citron
Instruktioner
- Börja med pajdegen. Mät upp mjölet i en bunke och tillsätt smöret i tunna skivor om det kommer direkt från kylen. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det hela med fingertopparna eller en träsked till en deg. Ställ degen svalt i ca 30 minuter.
- Förbered fyllningen. Hacka löken fint och fräs den lätt i smöret utan att den får färg. Skär osten i tärningar eller stavar. Putsa laxen skinn- och benfri och skär den först i skivor sedan i grova strimlor. Hacka dillen.
- Knäck äggen i en bunke och vispa sönder dem lätt. Tillsätt gräddfilen och mjölken under fortsatt vispning så att allt blir väl blandat. Smaksätt äggstanningen med salt och den rivna parmesanosten.
- Platta med hjälp av handflatan ut degen i en form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Se till att degen når upp ordentligt runt kanterna samt att den blir jämnt fördelad över hela botten. Viktigt är att degformen blir helt tät så att äggstanningen inte läcker ut innan den stelnat.
- Sätt ugnen på 250 grader. Fördela osten och laxen i formen. Strö över löken och dillen. Vispa om i äggstanningen och slå den över ingredienserna i formen. Ställ formen på galler längst ner i ugnen och grädda 50-60 minuter. Om pajen får för mycket färg så täck den med folie.
- Rör ut gräddfilen med löjromen till en sås och smaka av med en aning nymalen vitpeppar. Låt romsåsen stå svalt under tiden pajen gräddas i ugnen. Smaka sedan av såsen före serveringen - tillsätt ev några korn salt. Servera pajen nygräddad med sallad, naturell färsk gurka och citron.
Liknande recept
Kommentarer (5)
Oj, vilken goding. Vi har gjort de här receptet i dag. Hela familjen är förtjust Tack återigen för ett fint recept. Tine
Queenie, du har gjort det igen! Vilken höjdare detta blev på vårt julbord här nere på Curacao! Tusen tack! Bo
Bland dom godaste pajerna som finns.Strålande en klar femma
Fantastiskt god laxpaj.
Jättegott!!!