Laxpaj med romsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

En paj som med fördel serveras ljummen tillsammans med den kalla, friska romsåsen. Komplettera gärna med en grönsallad.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 200 g rökt lax
  • 1 dl hackad dill
  • 3 dl riven ost
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Romsås
  • 3/4 dl majonnäs
  • 3 dl gräddfil
  • 1 knippe gräslök
  • 100 g ishavsrom
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, nagga och låt den vila i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en stekpanna ca 5 min. Skär laxen i små tärningar. Blanda lök, lax, dill och ost.
    3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min tills det fått fin färg. Blanda ihop ägg, grädde, salt och peppar. Lägg laxfyllningen i pajskalet och häll över äggblandningen.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
    5. Romsås: Blanda majonnäs och gräddfil. Hacka gräslöken och rör ner tillsammans med romen. Smaka av med salt.

    Liknande recept

    4.5
    15 min
    4
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben