En festlig klassiker som med fördel får sällskap av pressgurka.
Ingredienser
500 g benfri lax (ca 750 g med ben)
2 ägg
4 dl vispgrädde
1 knippe dill
1 tsk engelsk senap
1½ msk vinäger
1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
pressgurka till servering
Instruktioner
Gör laxen skinn- och benfri. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller på köttkvarn. Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en fullständigt homogen massa, därför är det en god idé att använda maskin. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet ett tag.
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint. Rör ut senapen i vinägern.
Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Även här med kraft, så gärna i maskin. Blanda till sist i dill, vinäger/senap och cayenne. Smaka eventuellt av med salt.
Häll över färsen i en form, helst av porslin eller keramik. Lägg på lock eller täck med folie.
Sätt formen i ett vattenbad, det vill säga ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter.
Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp. Ta ut den i god tid före servering så den hinner få rumstemperatur, då blir den allra godast då.
Skär upp patén i skivor och servera tillsammans med pressgurkan.