Laxpaté

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

En festlig klassiker som med fördel får sällskap av pressgurka.

Ingredienser

  • 500 g benfri lax (ca 750 g med ben)
  • 2 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 knippe dill
  • 1 tsk engelsk senap
  • 1½ msk vinäger
  • 1 tsk salt
  • ½ krm cayennepeppar
  • pressgurka till servering
  • Instruktioner

    1. Gör laxen skinn- och benfri. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller på köttkvarn. Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en fullständigt homogen massa, därför är det en god idé att använda maskin. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet ett tag.
    2. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint. Rör ut senapen i vinägern.
    3. Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Även här med kraft, så gärna i maskin. Blanda till sist i dill, vinäger/senap och cayenne. Smaka eventuellt av med salt.
    4. Häll över färsen i en form, helst av porslin eller keramik. Lägg på lock eller täck med folie.
    5. Sätt formen i ett vattenbad, det vill säga ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter.
    6. Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp. Ta ut den i god tid före servering så den hinner få rumstemperatur, då blir den allra godast då.
    7. Skär upp patén i skivor och servera tillsammans med pressgurkan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben