Laxpaté med romsås och ärtpuré

Serverar: 6 portioner

Perfekt på påskbordet!

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 2 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk fransk senap
  • 2 msk citronsaft
  • Salt
  • Peppar
  • 1 dl hackad dill
  • 1 krm hackad röd chili
  • 2 dl broccolibuketter
  • Dekoration
  • 1 citron
  • Romsås
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ dl hackad dill
  • 50 g röd stenbitsrom
  • Ärtpuré
  • 600 g gröna ärter
  • 200 g färskost
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    Skär laxen fri från skinn och ben. Tärna fiskköttet. Lägg laxen i matberedare och kör till ett mos. Tillsätt ägg, grädde, senap, citronsaft, salt och peppar. Kör tills allt blandats. Tillsätt dill och chili, rör om ordentligt. Klä en avlång form med bakplåtspapper. Koka broccolibuketterna i 5 min. Häll hälften av laxfärsen i formen. Lägg i broccolin och häll över resten av färsen. Slå formen mot arbetsytan några gånger så att färsen packar sig ordentligt. Häll kokande vatten i en långpanna. Ställ formen i långpannan och ställ in i 175 grader varm ugn i ca 1 timme. Täck ev med lite folie mot slutet. Låt formen svalna, ställ den sedan i kylskåp över natten. Stjälp upp patén på serveringsfat. Skiva citronen och dekorera patén med dessa. Romsåsen: Rör försiktigt samman ingredienserna. Ärtpurén: Koka ärterna i lättsaltat vatten i 10 min. Häll av vattnet. Mixa ärterna i matberedare tillsammans med färskost, salt och peppar.

    Liknande recept

    4.5
    15 min
    4
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben