Laxpirog med ägg, svamp och dill

Serverar: 4 portioner

Denna var god. Passar till både buffén och som ensamrätt med sallad. Serveras den till buffén räcker den till några fler.

Ingredienser

  • Pirogdeg
  • 4½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 350 g kokt potatis
  • 100 g smör
  • Fyllning
  • 1 purjolök
  • 150 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • 300 g kallrökt lax
  • 2 hårdkokta ägg
  • 2 dl kokt ris
  • 1 äggula
  • ½ dl hackad dill
  • ½ dl creme fraiche
  • Salt
  • Peppar
  • 1 uppvispat ägg
  • ¾ dl sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Pirogdeg: Blanda mjöl, salt och bakpulver i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt riven potatis och rumstempererat smör och kör ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt degen vila i kylen i 30 minuter.
    3. Kavla ut degen till en platta som är 30*40 cm på en plåt med bakplåtspapper.
    4. Fyllning: Ansa, skölj och skiva purjolöken. Ansa och skiva svampen. Fräs pujolök och svamp i en stekpanna med smör i ca 5 minuter. Låt svalna.
    5. Tärna laxen fint. Skala och hacka äggen. Blanda samman purjolök, svamp, lax, ris, äggula, dill och creme fraiche i en skål. Smaka av med salt och peppar.
    6. Fördela fyllningen mitt på pirogdegen. Sporra sneda snitt i kanterna in till fyllningen. Vik upp degändarna över fyllningen och vik sedan flikarna växelvis så att fyllningen täcks. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
    7. Grädda pirogen mitt i ugnen i 20 minuter. Servera med en god sallad och citronklyftor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Gul13 15 juni 2012

    Jag har provat denna med samma mängd räkor. Det var lika gott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben