Sommarens favorit, tårtan räcker till ca 6-10 personer.
Bör stå kallt i minst 6 timmar innan den ska serveras.
Naturligtvis går det bra med rödstenbitsrom också.
Ingredienser
150 g kavring
75 g smör
5 gelantinblad
200 g kallrökt lax
4 msk hackad gräslök
500 g naturell keso
2 dl crème fraiche
1 krm vitpeppar
2 burkar löjrom, ca 150 g
Instruktioner
Smält smöret och kör kavringen till småsmulor i matberedare, häll i det smälta smöret och blanda. Tippa ut blandningen i en pajform med löstagbar kant.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
Kör lax och gräslök i matberedaren. Tillsätt keso crème fraiche och vitpeppar.
Smält gelantinbladen i en kastrull med en matsked vatten, svag värme. Blanda sedan gelantinvätskan med laxröran och tippa ner i pajformen.
Ställ kallt i minst 6 timmar.
Bred ut löjromen ovanpå laxtårtan strax före servering.
OBS! Laxen kan vara olika salt, jag använde då turkisk -youghurt som sås för att få ner den salta smaken.