LCHF - Fiskgratäng med broccoli

Serverar: 4 portioner

Det ska finnas buljongtärningar på Coop utan natriumglutamat... Vetemjölet i såsen går säkert att byta ut mot något annat för att såsen ska bli lite tjockare... I orginalreceptet serveras rätten med pressad potatis, men byt ut den mot något enligt LCHF-dieten om så önskas...

Ingredienser

  • 500 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex torsk
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 fiskbuljongstärning
  • 2 pkt á 250 g fryst broccoli
  • 4 msk vetemjöl (eller substitut)
  • Vatten
  • Salt
  • Gratängsås
  • 50 g smör
  • 3 dl fiskspad
  • 2 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 msk pressad citron
  • 1 tsk dragon
  • Instruktioner

    1. 1. Skär fisken i skivor eller bitar. Koka upp vatten, salt och buljongtärningen. Lägg i fisken. Sjud under lock på svag värme 2-6 min tills fisken vitnat. Låt den ligga kvar i spadet.
    2. 2. Koka broccolin i lätt saltat vatten ca 5 minuter. Dela den ev. i mindre bitar. Sila och spar fiskspadet. Lägg broccolin i en krans på en smord ugnssäker form, lägg fisken i mitten.
    3. 3. Smält smöret i en kastrull (ej aluminium). Rör ner mjölet (eller substitut). Späd med fiskspadet. Koka upp under omrörning och låt koka i 3-5 minuter. Tag kastrullen från värmen, rör ner äggulorna och grädden. Sjud såsen på svag värme under vispning, tills den tjocknat (det får inte koka med bubblor för då skär den sig!)
    4. 4. Smaksätt med pressad citron och smulad dragon. Häll såsen över fisken och broccolin. Gratinera mitt i ugnen, 15-20 min i 225 grader.
    5. Servera med valfritt tillbehör enligt LCHF-dieten om så önskas.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    miramamman 16 oktober 2010

    tack för ett fantastiskt gott recept, Vi blev förvånade att man kan få allaskan pollok att smaka så bra. ;-) äter enligt lchf men jag använde mjölet i såsen. jag tog 2 förpackningar fisk kokade dem med hummerfond, men gjorde bara en sats sås, och lite extra broccoli, typ 700g. och det blev lagom för 5 personer. 5 p rakt av och ny favorit för vit fisk..

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben