LCHF - Fiskgratäng med broccoli
Det ska finnas buljongtärningar på Coop utan natriumglutamat...
Vetemjölet i såsen går säkert att byta ut mot något annat för att såsen ska bli lite tjockare...
I orginalreceptet serveras rätten med pressad potatis, men byt ut den mot något enligt LCHF-dieten om så önskas...
Ingredienser
500 g färsk eller fryst fiskfilé, t ex torsk
3 dl vatten
1 tsk salt
1 fiskbuljongstärning
2 pkt á 250 g fryst broccoli
4 msk vetemjöl (eller substitut)
Vatten
Salt
Gratängsås
50 g smör
3 dl fiskspad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1-2 msk pressad citron
1 tsk dragon
Instruktioner
- 1. Skär fisken i skivor eller bitar. Koka upp vatten, salt och buljongtärningen. Lägg i fisken. Sjud under lock på svag värme 2-6 min tills fisken vitnat. Låt den ligga kvar i spadet.
- 2. Koka broccolin i lätt saltat vatten ca 5 minuter. Dela den ev. i mindre bitar. Sila och spar fiskspadet. Lägg broccolin i en krans på en smord ugnssäker form, lägg fisken i mitten.
- 3. Smält smöret i en kastrull (ej aluminium). Rör ner mjölet (eller substitut). Späd med fiskspadet. Koka upp under omrörning och låt koka i 3-5 minuter. Tag kastrullen från värmen, rör ner äggulorna och grädden. Sjud såsen på svag värme under vispning, tills den tjocknat (det får inte koka med bubblor för då skär den sig!)
- 4. Smaksätt med pressad citron och smulad dragon. Häll såsen över fisken och broccolin. Gratinera mitt i ugnen, 15-20 min i 225 grader.
- Servera med valfritt tillbehör enligt LCHF-dieten om så önskas.
Liknande recept
Kommentarer (1)
tack för ett fantastiskt gott recept, Vi blev förvånade att man kan få allaskan pollok att smaka så bra. ;-) äter enligt lchf men jag använde mjölet i såsen. jag tog 2 förpackningar fisk kokade dem med hummerfond, men gjorde bara en sats sås, och lite extra broccoli, typ 700g. och det blev lagom för 5 personer. 5 p rakt av och ny favorit för vit fisk..