Leilas saffranspannkaka med mandelmassa

Serverar: 8 portioner

En stor gyllenbrun pannkaka. Grädde och åkerbär, hjortron eller jordgubbssylt till servering.

Ingredienser

  • 1 1/2 dl grötris

  • 1 1/2 dl vatten
  • 4 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt

  • 1 dl mjölk
  • 1 g saffran (2 paket)
  • 6 st ägg

  • 200 g mandelmassa

  • 2 msk vetemjöl
  • Smör till formen
  • 1/2 dl flagad mandel
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Koka ris och vatten under lock i en kastrull tills vattnet har kokat in. Tillsätt 4 dl mjölk och salt.
    3. Låt riset sjuda mjukt, ca 30 minuter. Rör om då och då, låt svalna.
    4. Värm 1 dl mjölk med saffran.
    5. Vispa äggen i en skål och tillsätt riven mandelmassa, gröt, saffransmjölk och vetemjöl.
    6. Fördela smeten i en smord ugnsform och strö över flagad mandel. Grädda pannkakan gyllene i mitten av ugnen tills smeten har stannat, cirka 30 minuter.
    7. Servera pannkakan med vispad grädde och sylt.
    8. Leilas tips! Den här pannkakan är perfekt att om man fått risgrynsgröt över. Då hoppar man bara över det första steget i receptet, att koka gröt och börjar direkt med att koka upp saffran i mjölk. Eller så kan man givetvis köpa färdig risgrynsgröt och använda det.
    9. Vispgrädden som serveras till är god att smaksätta med lite rom, punsch eller konjak.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    12
    3
    4.8
    35 min
    1
    36

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben