Lembas bröd

Tid: 30 minuter

Det kända brödet från Sagan om Ringen som tillagas av alverna och som brödraskapet får av Galadriel i Lothlórien. (Även om orginalreceptet var gott så tyckte jag inte att det var nog likt beskrivningarna av lembas som jag sett. Därför testade jag lite andra olika varianter av receptet och till slut skapade jag det här. Dom är luftiga och fluffiga med lätt kola och citronsmak. Hoppas ni gillar dom!)

Ingredienser

  • 6 dl Mjöl (helst Manitoba Cream)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,4 tsk salt
  • 113 g kallt smör
  • 3 msk ljus sirap
  • 2 msk socker
  • 2 krm citronskal
  • 2 msk citronsaft
  • 1 ½ dl mascarpone
  • ½ dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en stor skål. Tillsätt smöret och blanda med en gaffel eller fingrarna tills blandningen liknar fina korn. Blanda mascarpone med mjölk tills det blivit en slät smet utan klumpar och blanda ner i mjölblandningen tillsamans med socker, sirap, citronsaft, citronskal och vaniljsocker. Vänd ihop allt med en slickepott tills det blir en fin och tjock deg Kavla ut degen tills den är ca 2 cm tjock. Skär ut rutor (ca. 6 st) och för över degen till en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Skär ett ytligt x mönster över rutorna med en kniv från hörn till hörn. Baka i cirka 10 minuter eller mer (beroende på tjockleken) tills den är färdiggräddad och lätt gyllene.
    2. (Receptet ger ca. 6 bitar av lembas)

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10
    4.6
    1 h 15 min
    2
    7

    Kommentarer (3)

    NicolinaZ 26 augusti 2010

    Hur vet du att det är det brödet de bakar????

    Isobel 26 augusti 2010

    @ NicolinaZ Detta är bara en tolkning av Lembas som Tolkien gav, översatt till ingredienser som vi har i våran värld för att vara så likt det som skulle kunna ha bakats av Tolkens alver som möjligt. Det är mer än rolig grej än något annat och dom blir faktiskt riktigt goda!

    Bitterkatt 19 april 2013

    Bakade dem alldeles nyss och de blev riktigt goda! Råkade iof göra dem lite för tjocka, så det tog en stund innan de blev klara i ugnen... Iaf, du får 5/5 från mig, och självklart ska detta recept delas!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben