Len trattkantarellsoppa

Serverar: 4 portioner

En soppa som klår de flesta svampsoppor. Med sherry i soppan blir det både gott och festligt.

Ingredienser

  • 8-10 dl färska trattkantareller eller 2 dl torkade
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2½ dl grädde, + 1 dl
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Vitpeppar
  • 1½ tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl torr sherry
  • Garnering
  • 1 dl hackad persilja och/eller gräslök
  • Servering
  • Gott bröd
  • Instruktioner

    1. Med färsk svamp: Lägg undan ett par av de vackraste trattkantarellerna till garnering och skär de andra i bitar.
    2. Med torkad svamp: Lägg undan några fina, smula resten i en bunke och fyll upp med vatten. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Spara vattnet och använd det till buljongen, 1 liter.
    3. Finhacka lök och vitlök. Stek dem tillsammans med trattkantarellerna i smör i en kastrull. Fräs tills vätskan kokat in. Sikta över mjöl och rör om så att det blandas med svampen och löken.
    4. Slå på vatten och 2½ dl av grädden. Smula ner buljongtärningarna. Rör om och låt det sjuda 12-15 minuter. Tillsätt vinäger, sherry, salt och peppar.
    5. Vispa 1 dl grädde. Ställ åt sidan. Stek de hela kantarellerna i smör.
    6. Häll upp och garnera soppan med en klick grädde, stekta kantareller och hackad persilja. Servera med ett gott bröd.

    Liknande recept

    4.6
    6 h 20 min
    8-10
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben