Lenkans ugnspotatis med tillbehör
Alla bara älskar den här rätten! Serverar till grillat eller stekt kött, ibland med kall bearnaisedip, ibland solo
Ingredienser
1 kg fast potatis
500g morötter
1 paprika i valfri färg
1 rödlök (eller gul om man föredrar det)
8 små färska champinjoner
3-5 msk matolja
1 msk margarin, fast eller flytande
2 vitlöksklyftor
Salt
Timjan
Rosmarin
Instruktioner
- Skölj potatisen och morötterna men låt skalet vara kvar. Skär i lagom stora bitar, jag brukar dela potatisarna på längden, sen längden igen och sen bredden. Försök få ungefär lika stora bitar av potatis och morötter.
- Koka potatis och morötter i ca 5 minuter eller tills de är halvmjuka. Häll av i ett durkslag.
- Dela paprikan i bitar ungefär lika stora som potatis och morötter. Dela små champinjoner på mitten och större i 4 bitar. Klyfta löken.
- Häll matolja och smör i en långpanna, ställ in i ugnen på ca 225 grader i nån minut tills det börjar fräsa i smöret. Pressa då i vitlök i smör/oljeblandningen.
- Lägg alla grönsaker i plåten och krydda frikostigt med salt, rosmarin och timjan. Rör om så att alla grönsakerna är täckta med smör/olja. Ställ in i ugnen ca 15 minuter eller tills potatis och morötter är mjuka.
- Byt till grill på ugnen, höj till 250 grader och ställ långpannan ett snäpp över mittenfalsen. Låt grilla tills allt fått en fin färg.
Liknande recept
Kommentarer (0)